Mutlaka Okunması Gereken 10 Kitap: Zihninizi Açacak Entelektüel Kitaplar
- Birol SAĞLAM
- 18 Şub
- 4 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 8 May
Kitaplar insanı bilgili, büyük ve güzel kitaplar ise insanı bilge yapar. Entelektüel gelişimin temel taşlarından biri, farklı çağlardan ve kültürlerden gelen büyük düşünürlerin eserlerini okumaktır.
Bu yazıda, hayatı ve varoluşu farklı bir gözle görmenizi sağlayacak dünyanın en güzel kitaplarını bir araya getirmeye çalıştım.
Mutlaka okunması gereken 10 kitap, hem klasik kitap önerileri arayanlar hem de entelektüel birikim için okunması gereken kitapların peşinde olanlar için hazırlandı.
Bu kitaplar sevgi, dostluk, adalet, özgürlük, mücadele, insanlığın ortak acıları ve insan doğası gibi evrensel ve her daim güncel olan konuları işler.
Ayrıca bu kitaplar okuruna ilham veren ve yaşamına değer katan mesajlar barındırır.
Mutlaka okunması gereken kitaplar, tabii ki 10 kitap ile sınırlı değildir. Entelektüelliğin bir boyutu da okuması güzel kitapları, hayatı zenginleştiren ve yeni perspektifler kazandıran başyapıtları bulup okumaktır.

Mutlaka Okunması Gereken 10 Kitap
Her okur kendi tecrübesine göre farklı okunacak kitap önerilerinde bulunabilir. Lakin okunması gereken başyapıtların sayısı çok da fazla değildir. Hatta bazılarına göre bu sayı kurgusal kitaplar dışında 200'den azdır.
Burada seçtiğim mutlaka okunması gereken 10 kitap, tamamen şahsi tercihlerim çerçevesinde ortaya çıkmış bir listedir.
Savaş Sanatı
Kitabın Yazarı ve Yayınlanma Zamanı
Sun Tzu’nun MÖ 770-476 yılları arasındaki bir dönemde Çin'in Wu eyaletine hizmet eden bir askeri stratejist ve komutan olduğu düşünülüyor.
Konusu Nedir ve Neden Okumalı?
Savaş Sanatı, askeri strateji ve liderlikle ilgili okunması gereken bir başyapıttır. Bazı askeri tarihçiler, bu eserin Napolyon’un Avrupa Savaşı'ndaki yaklaşımını etkilediğini öne sürdüler.
Günümüzün birçok savaş stratejisi ve harp prensibi ilhamını Sun Tzu’dan almıştır. Savaş Sanatı, liderlik prensiplerine yaptığı atıflar nedeniyle iş dünyasında birçok liderin okuduğu ve tavsiye ettiği bir eser olma özelliğini de taşımaktadır.
Devlet
Kitabın Yazarı ve Yayınlanma Zamanı
Platon, MÖ 427-347 yılları arasında yaşamış bir filozoftur. Aristoteles'in hocası olan Platon, Devlet’i MÖ 390 civarında kaleme almıştır.
Konusu Nedir ve Neden Okumalı?
Devlet, felsefe tarihinde en etkili eserlerden biridir. Adaletin doğasını, ideal toplumu ve bireyin toplumdaki rolünü inceler.
Platon eserinde, ideal toplumu filozofların yönetmesi gerektiğini, adaletin iyi bir toplumsal yapının anahtarı olduğunu belirtir. Platon'a göre adalet, iyi işleyen bir toplum için temel bileşendir. Devlet; felsefe, politika, etikle ilgilenenler için okunabilecek en iyi kitaplardan biridir.
Nikomakhos’a Etik
Kitabın Yazarı ve Yayınlanma Zamanı
Aristoteles, MÖ 384-322 yılları arasında yaşamış, en büyük filozof olarak anılan bir şahsiyettir. Aristoteles, felsefe ve bilimin her dalıyla ilgilenmiştir.
Konusu Nedir ve Neden Okumalı?
Nikomakhos’a Etik, Batı ahlak felsefesinde, iyi yaşamın doğasına ve erdemin bunu başarmadaki rolüne odaklanan başyapıttır. Bu nedenle okunacak kitap önerileri arasına girmeyi hak eden eserlerden biridir.
Aristoteles'in, oğluna ithafen kaleme aldığı Nikomakhos'a Etik’in ana fikri şudur: “Mutluluk, sevinç, serpilip gelişmek” anlamına gelen ”eudaimonia” insan yaşamının nihai amacıdır. Eeudaimonia'ya ulaşmak ömür boyu erdemli olmayı ve kendini geliştirme arayışını gerektirir.
Dostluk Üzerine
Kitabın Yazarı ve Yayınlanma Zamanı
Marcus Tullius Cicero, MÖ 106-43 seneleri arasında yaşamış olan Romalı devlet adamı, bilgin, hatip ve yazardır. Dostluk Üzerine eserini MÖ 44 yılında kaleme almıştır.
Konusu Nedir ve Neden Okumalı?
Cicero’nun Dostluk Üzerine eseri, Antik Çağ'ın en önemli klasik kitaplarından biridir. Stoacılar ile Epikürcülerin iyi bir yaşam için olmazsa olmaz olarak gördükleri dostluğun ne olduğu ve nasıl olması gerektiğine dair tespitler barındırır.
Prens
Kitabın Yazarı ve Yayınlanma Zamanı
1469'da Floransa'da doğan ilk stratejist Niccolò Machiavelli tarafından kaleme alınmıştır. Prens, Machiavelli'nin ölümünden sonra 1532’de yayınlandı.
Konusu Nedir ve Neden Okumalı?
Prens, siyaset biliminin ilk eseridir. Machiavelli bu kitabı, gücü kazanma ve elde tutma yöntemlerini göstermek için Medici Ailesi'ne yazmıştır.
Prens, “gaye vasıtayı meşru kılar” düsturunu temsil eden Makyavelist düşüncenin kaynağıdır. Birçok kişi tarafından "Şeytanın Hileleri" olarak kınanmıştır.
Bununla birlikte, Prens Batı tarihinin en çok okunan kitaplarından biri olmaya devam ediyor. Genç liderler için okunacak kitap önerileri arasında ilk sırada bulunur.
Makaleler
Kitabın Yazarı ve Yayınlanma Zamanı
Michel de Montaigne, deneme türünün isim babasıdır. Denemeler ilk defa 1580 yılında basılmıştır.
Konusu Nedir ve Neden Okumalı?
Montaigne'nin hemen hemen her şey hakkındaki olağanüstü hikayeleri ve gözlemlerini yazdığı “Denemeler" kendisinden sonra neredeyse her nesilde okunması gereken kitaplar arasına girmiştir.
Montaigne, tüm insanların temel özelliklerinin benzer olduğunu ve dikkatli bir gözlemle bunların tespit edilebileceğini fark etti. Bunları yazınca, hayranları büyük bir şaşkınlık içinde “Benim hakkımda bu kadar şeyi nereden biliyor” sorusunu sormadan kendilerini alamadılar.
Akıl Çağı
Kitabın Yazarı ve Yayınlanma Zamanı
Thomas Paine Amerikalı siyasi aktivist, filozof, yazar, siyaset kuramcısıdır. Düşünceleriyle Amerikan Bağımsızlık Savaşı'nı ve Fransız Devrimi'ni etkilemiştir. Akıl Çağı 1794’de yayınlandı.
Konusu Nedir ve Neden Okumalı?
Akıl Çağı, dini kurumları sorguya çeker, dini kurumların manipülatif, sömürücü niteliklerini ele alır. Paine, kitabında Tanrı'ya inandığını, ama yürürlükteki dinsel uygulamalara karşı olduğunu belirttiği için dinsizlikle suçlanmıştır.
Bugün hala birçok ünlü kütüphanede entelektüel kitaplar arasında baş köşeyi işgal eden bu kitabın yazarı için Napolyon Bonapart vaktiyle şöyle demiştir: “Yeryüzünün her bir kentine Thomas Paine'in saf altından yapılmış heykelinin dikilmesi gerekir.”
Katalonya’ya Selam
Kitabın Yazarı ve Yayınlanma Zamanı
George Orwell'in İspanya İç Savaşı’ndaki tespitlerini anlattığı Katalonya’ya Selam 1938 yılında yayınlandı.
Konusu Nedir ve Neden Okumalı?
Katalonya'ya Selam, Orwell’in İspanya İç Savaşı manzaralarını, yaşadıklarını, ve gözlemlerini her iki tarafın işlediği suçlarla dolu acımasız bir çatışmayı anlattığı unutulmaz eseridir.
Orwell’in en ünlü kitaplarından “1984” ve Hayvan Çiftliği'nin olgusal arka planını merak edenler için Katalonya'ya Selam muhakkak okunması gereken kitaplar arasındadır.
İnsanın Anlam Arayışı
Kitabın Yazarı ve Yayınlanma Zamanı
Viktor Emil Frankl, Avusturyalı nörolog ve psikiyatristtir. Logoterapinin kurucusudur. İnsanın Anlam Arayışı 1946 yılında yayınlanmıştır.
Konusu Nedir ve Neden Okumalı?
Amerikalı yazar Harold S. Kushner, İnsanın Anlam Arayışı’nı "çağımızın en büyük kitaplarından biri" olarak nitelendirmiştir.
Frankl'ın düşüncesinin özü, hayatımızdaki anlam arayışının bireyin ana motive edici gücü olması gerektiğidir. Frankl'ın ortaya attığı logoterapi kavramı hayatın en korkunç koşullarında bile bir anlam bulunabileceğini savunur.
Frankl’ın kitabı, yaşamı sorgulayanlar için okunabilecek en iyi kitaplardan biridir.
Kesin İnançlılar
Kitabın Yazarı ve Yayınlanma Zamanı
Kesin inançlılar Amerikalı sosyal filozof Eric Hoffer tarafından yazılan kurgusal olmayan bir kitaptır. Eser ilk defa 1951'de yayınlanmıştır.
Konusu Nedir ve Neden Okumalı?
Kesin İnançlılar kitle hareketlerinin statükoya meydan okumak için neden ortaya çıktığını dünya tarihi ve sosyal psikolojiyi kullanarak çeşitli argümanlarla açıklayan dünyanın en güzel kitaplarından biridir.
Kitaptaki sosyal psikoloji alanındaki tespitler, son derece kışkırtıcı bir bakış açısı sağladığı için günümüz dünyasını anlamak isteyenlerin başucu kitabı olmaya aday bir eserdir.
Neden Bu Kitaplar?
Güzel kitaplar ışık saçar ve bu ışık hiç kaybolmaz. Hazırladığım mutlaka okunması gereken 10 kitap seçkisi yalnızca birer metin değil; insanlığın binlerce yılda inşa ettiği fikirlerin taşıyıcısıdır.
Felsefe, siyaset, tarih ve psikoloji gibi alanlarda zihninizi geliştirmek, hayata daha geniş bir perspektiften bakmak istiyorsanız bu kitap önerilerini incelemeli ve bu eserlerle mutlaka tanışmalısınız.
Kitap okumak yalnızca bilgi edinmek değil, düşünmeyi öğrenmek, farklı bakış açıları kazanmak ve kendimizi dönüştürmektir. Bu liste, entelektüel yolculuğunuzda size sağlam bir yön pusulası olacaktır.
Sizler de mutlaka okunması gereken 10 kitap listenizi yorumlarda paylaşabilirsiniz.
Kesin inançlılar okunmalı