top of page
yesil_yazilar_logo

En Çok Okunanlar

Stoa Felsefesi Kitap Önerileri: Stoacılığa Yeni Başlayanlar İçin Yedi Kitap

Güncelleme tarihi: 1 Şub

Stoa Felsefesi Kitap Önerileri
Yazı İçeriği
 

“Stoacı Olmak” İçin Okumak ve Anlamak

Stoacı olmak her türlü sıkıntı karşısında sakin ve sarsılmaz kalmak için zihni eğitmektir. Zihin; okuyarak, okuduğunu özümseyerek ve öğrendiğini alışkanlığa dönüştürerek eğitilebilir. İşte Stoacının yaptığı budur. 

Stoacılığı öğrenmek için ilk iş doğru kaynaktan bilgi almaktır. Bilirsiniz “başlamak bitirmenin yarısıdır” derler. Yeni bir yaşam felsefesi edinmek isteyenler için öğrenme yolculuğuna nereden başlanacağını bilmek önemlidir. Doğru kitap ve öğretmenler hızlı ilerlemenize yardımcı olur. Öğrendiklerinizi alışkanlık haline dönüştürmeniz ve teknikleri yaşamınıza uyarlamanız size esenlik ve yaşam bilgeliği sunar.

Sadece okumak geçici terapötik etkinin ötesine geçmez. Bir Stoacı zihnini disiplinli bir şekilde eğitmeli ve yaşama dönerek öğrendiklerini hayata geçirmelidir. Yani reçeteleri önce özümsemek, sonra da usulünce düşünmek ve uygulamak gerekir. 

Yeni başlayanlar için bu Stoa Felsefesi kitap önerileri, Stoacılığa yolculuğunuza başlarken hangi kitapların öncelikle okunacağının bir listesidir. Eski metinler modern Stoacı yazarların eserleri ile birleştiğinde, öğrenmeniz ve ilerlemeniz gün geçtikçe kolaylaşacaktır.

Hangi kitapları okuyacağımız sorusu sık sorulan bir sorudur. Bu nedenle burada en iyilerinden bazılarını paylaşıyorum. Benim kişisel tercihlerimin işin içinde olduğu unutulmamalıdır; bunlar herhangi bir sırayla okunabilir. İşte yeni başlayanlar için Seneca’dan Robertson’a Stoa Felsefesi yedi kitap önerisi:

Yeni başlayanlar için bu Stoa Felsefesi kitap okuma listesinin, daha fazla insanın Stoa Felsefesine ilgi duymasına ve öğrenme isteğini kamçılamasına vesile olacağını umuyorum. Bu felsefe benim hayatıma çok şey kattı ve umarım onlar sizin için de aynı şeyi yapar. Şimdi bu yedi kitaba tek tek yakından bakalım.

Marcus Aurelius “Kendime Düşünceler”

Marcus Aurelius’un Kendime Düşünceler’i belki de türünün şimdiye kadar yazılmış tek örneğidir. Zamanının en güçlü adamının sorumluluklarını ve yükümlülüklerini nasıl yerine getireceğine dair özel düşüncelerini aktarır. 

Güçlü bir Roma İmparatoru olan Marcus, adil bir şekilde zorlu görevlerinin üstesinden gelebilmek için Stoacılığı hayatının merkezine yerleştirdi ve bilgelik yolunda tasarlanmış bir dizi ruhsal alıştırma yapmak için neredeyse her gece masasının başına geçti. 

Bu günlükler dünyanın en çok okunan eserleri arasındadır. Yüzlerce liderin başucu kitabıdır. Siz de elinizin altında bulundurun: Okuyun ve sonra tekrar okuyun.

Bu kitapla beraber Pierre Hadot’un "İçsel Kale” eserini de okumanızı da tavsiye ederim. Kavrayışınızı artıracağına ve size çok şey katacağına emin olabilirsiniz.

Seneca “Ahlak Mektupları”

Lucius Annaeus Senaca Ahlak Mektupları’nı, Roma’da Sicilya Valisi olan arkadaşı Lucilius’a hitaben yazmıştır. Ancak İmparator Neron’un Seneca’ya karşı düşmanca duygularının bilinmesi ve mektuplarında sık sık ölüm düşüncesini dile getirmesi, kendini teselli etme ve bir nebze de geleceğe felsefesini aktarma arzusu ile yazma ihtimalini de akla getirmektedir.

Seneca Ahlak Mektupları’nı, irrasyonel inançların ve yanlış yaşam felsefesinin yol açtığı yıkımlardan insan ruhunu kurtarmak için kaleme almıştır. Montaigne, Erasmus, Shakespeare, Bacon, Spinoza ve ruhu daralan herkes Ahlak Mektupları’na başvurmuştur.  

Seneca kitapları çok geniş bir külliyattır. Senaca’nın trajediden felsefeye geniş bir ilgi alanı vardır. Seneca’nın Ahlak Mektupları’ndan sonra en çok okunan eseri “Öfke Üzerine çalışmasıdır.

Cesaretiniz kırıldığında veya başınıza kötü bir olay geldiğinde kitaptan bir kaç mektup okumak ruhunuza iyi gelecektir. Eser, felsefi bir klasik olmakla birlikte oto-telkin özelliği de taşımaktadır.  

Ahlak Mektupları’nı okurken David Fideler’in “Seneca İle Kahvaltı” kitabına da göz atmak Seneca’yı anlamanıza yardımcı olabilir. 

Epiktetos “Düşünceler ve Konuşmalar”

Stoa Felsefesinin kurucusundan sonra en büyük filozofu kimdir derseniz; hiç düşünmeden Epiktetos derim. Peki Epiktetos kimdir? Kölelikten kurtulmuş bir öğretmen. Epiktetos’un görüşleri, öğrencisi Arrianus’un tuttuğu notlar sayesinde günümüze kadar ulaştı. 

Hem Seneca hem de Marcus'un aksine Epiktetus'u okumak biraz daha zor ve henüz okumadıysanız bu ikisiyle başlamanızı tavsiye ederim.

Epiktetos, Stoacılık hakkında bilgi edinmek ve onu uygulamak isteyen herkes için mutlaka okunması gereken bir filozoftur. 

Epiktetos “içsel huzur iyi yaşamanın kapısını açar” diye yazar. Kitapta, içsel huzura ulaşmak için kendisine belirli durumlarda nasıl davranılacağı hakkında sorular soran insanlarla yaptığı konuşmaları okuyabiliriz. Bunlar bize hayata nasıl yaklaşmamız gerektiği konusunda iyi bir fikir verir.

William B. Irvine “Güzel Yaşam Kılavuzu” 

Beni Stoacılık ile tanıştıran bu kitap; dili sade, okuması kolay ve Stoacılığın uygulanması en çok işe yarar, pratik yönlerini ele alan muhteşem bir eserdir. Yeni başlayanlar için mükemmel bir rehberdir.

William Irvine, öğrendiğimiz bilgileri kullanmamız ve doğaya uygun yaşamamız için bize tüm araçları ve uygulamaları sunuyor. 

William Irvine Stoacıların, dinginliği yakalamak ve sürdürmek için geliştirdiği psikolojik teknikleri ve bu tekniklerin günlük yaşamda nasıl uygulanması gerektiğini ele alırken kendisinin de nasıl dönüştüğünü anlatıyor. 

“Ne kadar iyi yaşadık” ve “Bundan sonra nasıl yaşamalıyız” sorularını beynimize çivi gibi saplıyor. 

Ayrıca bize insanların Stoacılık hakkında sahip oldukları yanlış izlenimleri gösteriyor; ancak Irvine eleştirel bir yaklaşım benimsemekten de korkmuyor. Geriye dönüp bu felsefi yolculuğuna bakıp inançlarını ve eylemlerini sorgulayıp sorgulayamayacağını merak ediyor.

Yazar kitabının son bölümünde ayrıntılı okuma listesi de veriyor. Tavsiyesi Stoacıları okumaya Seneca’dan başlamak. 

Ward Farnsworth “Stoacılığı Yaşamak”

Ward Fransworth’ın kitabı bu yıl dilimize çevrildi. Yazar kitabında öncelikle Stoacıların fikirlerini mantıksal bir tarzda düzenlemiş; farklı filozofların en önemli bahislerini tek bir konu altında 12 bölüm halinde bir araya getirmiş; Stoacılığın öğretilerini genellikle filozofların kendi sözleriyle sunmuştur.  

Kitaba en çok konu olan filozoflar Seneca, Epiktetos ve Marcus Aurelius’tur. Fakat yazar bu ünlü isimlerin yanında Epikür, Cicero, Montaigne ve Schopenhauer gibi pek çok farklı düşünürden de alıntılar yapmıştır. 

Donald Robertson "Bilişsel Davranışçı Terapi Felsefesi"

Donald Robertson bir psikoterapist, yazar ve eğitmendir. Robertson bu kitabında Stoa Felsefesinin modern psikoterapi üzerindeki etkisini gösteriyor ve  Stoa Felsefesi ile bilişsel davranışçı terapi arasındaki ilişkiye odaklanıyor. Bilişsel davranışçı terapi kurucuları Stoacılığın kendi yaklaşımlarının felsefi kökenini oluşturduğunu zaten söylüyorlar. 

Yeni başlayanlar 2500 yıllık bu felsefenin bugün bizlere nasıl yardımcı olduğunu ve psikoterapiye yol gösterdiğini farkedince şaşıracaklardır.  

Donald Robertson "Roma İmparatoru Gibi Düşünmek"

“Roma imparatoru Gibi Düşünmek", Stoacılığı anlaşılması kolay bir şekilde açıkladığından yeni başlayanlar için bu okuma listesinde yer almayı hak ediyor. Kitap Stoacılığı hayatınıza nasıl uygulayacağınıza dair pratik ipuçları veriyor. Bu kitap, “Modern Stoacılığın” ne olduğunu daha iyi anlamanıza yardımcı olacaktır. 

Yazar Stoa Felsefesini Marcus Aurelius yaşamı çerçevesinde harika bir akış içinde mükemmel bir örnekleme ile anlatıyor. Uygulamaya yönelik strateji ve teknikler sunuyor.

Bir imparator, tüm zenginlik ve gücü elinde tutarak erdemli bir hayat yaşayabildiyse, o zaman elbette kendimizi iyi bir hayat yaşayacak kadar kontrol edebiliriz.

Stoa Felsefesi Kitap Önerileri: Cicero’dan John Sellars’a Diğer Yazarlar

Stoacı öğreti birçok yazar ve düşünürün ilgisini çekmiş; modern çağda da birçok çevreden ilgi görmüş bir yaşam felsefesidir. Giriş seviyesindeki okumaları müteakip, Stoacılıkta derinleşmek isteyenler okuma listesine aşağıdaki yazarları da ekleyebilir:

  • Cicero : Stoacı fikirlerin bazılarını benimser, bazılarını eleştirir. Ancak birçok etik meselede Stoacılarla uzlaşır. Kitapları en çok okunan antik felsefe eserleri arasındadır. 

  • Montaigne : Stoa Felsefesini yaşamının merkezine oturtmuş tarihi bir şahsiyettir. “Denemeler” mutlaka okunması gereken bir dünya klasiğidir. Halen okumadıysanız bir an önce okumalısınız. 

  • Spinoza : Tanrı anlayışı başta olmak üzere Stoa Felsefesinden etkilenmiştir. Düşünceleri Stoacılık açısından değerlidir.

  • Massimo Pigliucci : Epiktetos'un fikirlerini daha iyi anlamamıza yardımcı olan bir yazardır. Stoacılık üzerine birçok eser kaleme almıştır. Ancak kitapları henüz dilimize çevrilmemiştir.

  • Ryan Holiday : Stoacılık üzerine kitapları geniş kitlelerce okunan ve modern çağ filozofu olarak nitelendirilmeyi hak eden bir yazardır. “Stoacının Günlüğü” kitabı dilimize çevrilmiştir. Bu kitapta Stoacıların ilgilendiği 12 alan yılın her günü için ayrı ayrı ele alınarak anektodlarla açıklanıyor ve okuyucunun konu üzerine düşünerek zihnini eğitmesi amaçlanıyor. 

Sonuç 

William B. Irvine “Güzel Yaşam Kılavuzu” kitabında, “Yaşam felsefesi edinmek için en büyük sebep, aksi halde hayatı heba etme ihtimalimizin bulunması yani erişmeye değmeyecek amaçlar uğruna ömrümüzü harcamamızın veya erişmeye değecek amaçların peşinden sarsakça koşturmak yüzünden hiçbirine kavuşmamamızın muhtemel olmasıdır” diye yazar.

İyi bir yaşam felsefesi benimsemek, hayatı basitleştirirken yaşamın son gününü anlamlı kılmanın tek yoludur. Yaşam felsefesi bilmekten daha ziyade yapmak, yaşamı onaylamak ve yaşama neşe ile katılmakla  ilgilidir.  

Hem felsefenin büyüsüne kapılmaya hem de kendi yaşam hikayenizi yeniden yazmaya hazırsanız okumaya, üzerinde düşünmeye, tartışmaya ve en önemlisi yaşamaya değer çok şey var. Umarım bu öneriler, sizi felsefe yolculuğuna başlatır ve bunları okumak kışkırtıcı ve faydalı olur.

Kitapların keyfini çıkarın.

6 Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
Guest
Feb 02
Rated 5 out of 5 stars.

Hap bilgiler olmuş

Like

Guest
Dec 20, 2024
Rated 5 out of 5 stars.

Güzel Yaşam Kılavuzu okunmaya değer

Like

Guest
Dec 20, 2024
Rated 5 out of 5 stars.

👍⭐⭐

Like

Guest
Dec 05, 2024
Rated 5 out of 5 stars.

Teşekkürler tavsiyeler lçin.

Like

alpbayar
Oct 28, 2024

Oncelikle oneriler icin tesekkurler, Ryan Holiday'in yazdigi Stoacinin Gunlugu kitabini okudum, bu kitap anlasilmasi kolay, yukaridaki cogu kaynaktan kisa alintilar yaparak yazilmis. (Bana biraz cok benzer fikirleri tekrar ediyor gibi geldi) Bir yorum/elestirim olacak: Stoacilikin mevcut sistemde insanlari uretken ve rekabetci kilacak bir arac oldugunu, modern dunyada calisan bireyin sevgisiz ve sadece materyalist amaclara erismek ugruna calisan biri yaptigi elestirisine katilir misiniz? Orta-alt siniftan birinin ozellikle Turkiye gibi basta ekonomik bircok problemi olan bir yerde Roma imparatoru gibi yasamasi mevcut duzeni sorgulatmamasi acisindan iktidar ve diger guc odaklarinin isine gelmez mi?

Edited
Like
Birol SAĞLAM
Birol SAĞLAM
Nov 08, 2024
Replying to

Yorum ve eleştiriniz için teşekkür ederim. Eleştirinizi iki soruya indirgeyip kendimce cevaplamaya çalışayım:

Birinci eleştiri: Stoacı öğretinin mevcut sistemde insanları üretken ve rekabetçi kılacak bir araç olduğu, modern dünyada çalışan bireyi sevgisiz ve sadece materyalist amaçlar peşine sürüklediği,

Bir Stoacının erişmek istediği nihai amaç, "sürekli bir huzur" ve "derin bir mutluluk" halidir. Diğer bir ifade ile "iyi yaşam" dedikleri hedefe ulaşmaya çalışırlar. Bu amaca ya da hedefe ulaşmanın yolunu ise para, servet, güç, statü gibi kontrol edemeyecekleri dış unsurların peşinde koşmakta değil, kendi duygu, düşünce ve yargılarından oluşan iç unsurları yani zihni eğitmekte görürler. Dış unsurlar rekabet gerektirdiğinden ve Stoacılar dış unsurlara değer vermediğinden rekabet Stoacılar için kaçınılması gerekli yani huzur bozucu bir eylemdir.

Stoacı bilge sadece toplumsal iyilik için…

Like

© 2024 Yeşil Yazılar - Tüm Hakları Saklıdır. İçerikler İzinsiz Kullanılamaz ve Çoğaltılamaz.

bottom of page