İtalya, Çek Cumhuriyeti ve Rusya'da, yaklaşık 30.000 yıl öncesine dayanan, bazı bitkilerden (eğrelti otu vb.) elde edilen nişasta tanelerinin izleriyle birlikte öğütme taşları üzerindeki yıpranmış alanların keşfi, Taş Devri avcı-toplayıcılarının unu öğüttüğünü ve bunu ekmek yapmak için kullandığını gösteriyor.
Yerleşik tarıma geçildiğinde (MÖ. 10.000’ler) ise üretim ve depolama imkanlarının artışıyla beraber ekmek beslenmenin ana öğesi olmuştur. Ekmek birçok medeniyet ve kültürde temel gıda olmanın yanında kutsal manalar atfedilecek kadar yaşamın içine girmiştir.
Sanayi devrimi ile ocak tasarımları ve un öğütme teknikleri gelişmiş; 1870’lerden itibaren yaş maya üretimine başlanması ile ekmek yapımı kolaylaşmıştır.
Gelişen teknoloji kitlesel üretimi artırırken işleme, öğütme, pişirme, zenginleştirme gibi işlemler ekmekleri daha sağlıksız hale getirmiştir.
Son yıllarda daha sağlıklı beslenme arayışları neticesinde geleneksel ekmek yapımına dönüş görülmüş; özel yöntemler ve geleneksel mayalama tekniklerinin kullanıldığı eski teknikler tekrar rağbet görmeye başlamıştır.
En Sağlıklı Ekmek Hangisidir?
Günümüzde tüketilen ekmek atalarımızın tükettiği ekmekten çok farklıdır. Yaygın olarak tüketilen ekmekler tam tahılların işlenerek kepek ve tohumların çıkarılması sonucu geriye kalan nişastadan yapılan ve çeşitli katkı maddeleri eklenen beyaz ekmeklerdir.
Ekmeklerin yapımında kullanılan tahıl türlerine ve yapılış şekillerine göre kan şekeri üzerindeki etkisi farklıdır ve bazı ekmekler oldukça sağlıklı olabilir.
Essen (Manna) ekmeği gibi filizlenmiş ekmekler (filizlenmiş sert tam tahıllardan yapılan ve kurutulmuş veya düşük sıcaklıkta pişirilmiş ekmekler) mükemmel bir seçimdir.
Filizlenmiş tahıllardan yapılan ekmekler normal unlu ekmeklere tercih edilmelidir. Genel olarak ekmek ne kadar yoğun olursa o kadar yavaş emilir ve o kadar sağlıklı olur. Doğal (Hiç işlenmemiş) tahıl, kuruyemiş ve tohum içeren ekmekler daha iyi seçimlerdir. Ayrıca ekşi mayalı ekmeğin gıda intoleransına neden olma olasılığı daha düşüktür ve daha yavaş emilir.
Filizlenmiş Ekmek Nedir?
Filizlenmiş ekmekler, çeşitli tohumların bütün filizlenmiş tanesini (çekirdeği veya tohumu) içerir. Öğütülmüş tahıllardan yapılan ekmeklerden farklıdır. Filizlenmiş tahıllı ekmekler lif, vitamin, mineral ve antioksidan açısından tam tahıl unlarından yapılan ekmeklerden daha zengindir.
Araştırmalar, filizlenen tahılların lizin içeriğini arttırdığını göstermektedir. Lizin (lysine), birçok bitkide küçük miktarlarda bulunan bir amino asittir. Filizlenme yoluyla seviyelerini artırmak, tahılların ve tohumların besin değerini artırır. Araştırmalar ayrıca filizlenen buğdayın protein, çözünür lif, folat ve C vitamininde önemli artışlara yol açabileceğini göstermektedir.
Filizlenmenin fitik asidin işlevini azaltması sağladığı diğer büyük bir faydadır. Tahıllarda bulunan fitik asit, besinlerin emilimini engelleyen bir maddedir. Filizlenme işlemi bu asidi nötralize eder ve besin emilimini engellemesine izin vermez. (Bitkilerde bulunan fitik asit, doğal yollarla filizlenme esnasında fosfora dönüşerek azalır.)
Essen (Manna) Ekmeğinin Özelliği Nedir?
Essen Ekmeği doğal ve özel bir “filizlenmiş ekmek" türüdür.” Bu ekmek, filizlenmiş doğal tam tahıllardan yapılmış bir ekmektir. Birkaç çeşit filizlenmiş ekmek vardır ve Essen Ekmeği de bunlardan biridir.
Buğday tohumlarının filizlendirilmesi, ekmeğin içinde sıklıkla bulunan ve bazı kişilerin alerjisi veya duyarlı olabileceği belirli malzemeleri parçalaması nedeniyle Essen Ekmeği yapmanın en önemli kısımlarından biridir.
Essen ekmeği çavdar, buğday, sert buğday, karabuğday gibi doğal tam tahılların çimlendirilerek (filizlenmesinden) hazırlanmasından dolayı “yaşayan somun" unvanını kazanmıştır.
Essen Ekmeğinin Faydaları Nelerdir?
Essen ekmeğinin genel sağlığınıza sunduğu en iyi ve en dikkat çekici faydalardan bazıları şunlardır.
1. Essen Ekmeği Vitamin ve Mineral Bakımından Zengindir
Tohumların, kuruyemişlerin ve tahılların çimlenmesi veya filizlenmesi genel besin içeriğini iyileştirir ve arttırır. Essen ekmeği düşük sıcaklıklarda hazırlanır ve bu nedenle, işlem sırasında daha fazla vitamin, mineral, amino asit korunur; sindirim ve emilim için bu besin öğeleri kolayca muhafaza edilir. Bu, Essen ekmeğini vitamin ve mineral bakımından çok yüksek ve genel sağlığınız için hayati önem taşıyan birçok besin açısından çok zengin bir besin haline getirir.
2. Essen Ekmeği Antioksidan Açısından Yüksektir
Essen ekmeği, antioksidan açısından yüksektir. Antioksidanların ana işlevlerinden biri, oksidasyon yan ürünlerinin vücuttan atılmasını içerir. Oksidasyon yan ürünleri genellikle “serbest radikaller" olarak adlandırılır. Serbest radikallerin yaşlanmaya, vücut dokusunda hasara ve hatta muhtemelen birçok kanser türüne neden olan elementler olduğuna inanılıyor. Essen ekmeği tüketiminizi artırmak bu nedenle antioksidan alımınızı artırabilir.
3. Essen Ekmeği Lif Bakımından Zengindir
Lifin, özellikle iyi sindirim sağlığı açısından önemli bir besin olduğu bilinmektedir. Essen Ekmeği kolay sindirilebilir olmasının yanı sıra mükemmel bir lif ve bitki proteini kaynağıdır. Lif, sindirim sisteminde hafifçe genişler, bu da dolgunluk hissi yaratabilir, kolonu temizleyebilir ve düzenli bağırsak hareketlerini teşvik edebilir. Yüksek lifli diyetlerin kan kolesterol seviyelerini düşürdüğü ve kardiyovasküler hastalık riskini azalttığı bilinmektedir.
4. Essen Ekmeği Alerjik Reaksiyonları Azaltabilir
Buğday, özellikle pişmiş haldeyken mukus tıkanıklığına, kabızlığa ve hatta alerjik reaksiyonlara neden olma eğilimindedir. Alternatif olarak, çimlendirilmiş (filizlenmiş) buğday, esas olarak basit şekerlere dönüştürülen nişasta içerir. Bu genellikle buğdaya ve buğdayla yapılan veya buğday içeren ürünlere tahammülsüzlüğü olan kişilerin, aynı istenmeyen ve rahatsız edici yan etkileri yaşamadan Essen ekmeği yemelerini sağlar. Essen ekmeğinde bulunanlar gibi çimlenmiş (filizlenmiş) tahıllar, tahılların içindeki bulunan lektinleri (vücudun besinleri emme yeteneğini azaltabilen ve şekere bağlanabilen protein) parçalar. Bu lektinler, bazı kişilerin en alerjik ve / veya duyarlı olma eğiliminde olduğu ürünlerdir. Bu, Essen ekmeğinin buğday hassasiyeti ve / veya alerjisi olanlar tarafından bile yenilebilir olmasını sağlar.
Glutensiz Essene Ekmek Tarifi :
Kendi Essen ekmeğinizi yaparken her zaman sadece organik tam tahıl (çoğunlukla buğday) kullandığınızdan emin olun. Bir somun Essen ekmeği başına yaklaşık iki bardak tam tahıl tanesi kullanacağız. Taneleri cam kavanoza, seramik kaseye, tencereye veya başka bir kaba yerleştireceğiz.
Adım-1:
Tahıl tanelerini bir kaba koyun. Kabı tanelerin iki katı suyla doldurun.
Kabı (Kavanozu) havalandırmaya izin verecek şekilde normal bir kapak veya bir tülbent ile örtün. En az 8-12 saat suda bekletin.
Adım-2:
Sabah (veya 8-12 tam saat geçtikten sonra), suyu boşaltın. Önünüzdeki 3 ila 4 gün boyunca, günde en az iki kez durulayın, herhangi bir çürümeyi önlemek için durularken tahıl tanelerini hareket ettirecek şekilde kabı sallayın.
Filizlerin en az bir tahıl boyu kadar uzamasına izin verin. Böylelikle ekmeğinizin tadı daha güzel olacaktır.
Adım-3:
Taneleri bir macun haline getirmek için bir mutfak robotu kullanın.
Tuzu da ilave ederek (isteğe bağlı), macunu iyice hamur gibi yoğurun ve somun halinde şekillendirin. Filizlenme aşamasında gluten yapısı çöker ve ekmeğiniz glutensiz ekmek haline gelir. Bu nedenle ekmeğiniz kabarmaz.
İstenmeyen yapışmayı önlemek için somunları hafif yağlanmış veya susamla kaplı bir yağlı kağıda yerleştirin.
Somunları 110-120 derece arasında düşük sıcaklıkta yaklaşık üç veya dört saat veya somunlar kahverengi olana kadar pişirin.
Adım-4:
Somunları piştikten sonra fırından çıkarın ve tamamen soğumaya bırakın.
Soğuduktan sonra, kapalı plastik torbalarda saklayabilirsiniz.
Ekmeği yalnızca üç veya dört günden fazla tutmayı planlıyorsanız soğutmanız veya dondurmanız gerekir.
Essen ekmeğinizi ıslak ve tırtıklı bir bıçakla kesin ve içine tuz, katkı maddesi ve kimyasal madde eklenmemiş sağlıklı ve doğal, lezzetli bir ekmeğin tadını çıkarın.
Glutensiz Essen ekmek tarifi içine bal, tohum, kuruyemiş (doğranmış) ve / veya diğer meyveler gibi bazı şeyler eklemeyi seçebilirsiniz.
Faydalanılan Kaynaklar
1.Brenda Davis, ( 2019), Kick Diabetes Essentials, The Diet and Lifestyle Guide
2.Karen Romani, (2014), Essene Bread: Simple Guide to Essene Bread, (Manna Bread/Sprout Bread) with Recipes
コメント